Президентът има по-дългосрочна властова игра, това е силна карта в българската

...
Президентът има по-дългосрочна властова игра, това е силна карта в българската
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Президентът има дългосрочна властова игра

" Президентът има по-дългосрочна властова игра, това е силна карта в българската политика. Не можем да се вършим на слепи, че тя не влиза в приложимост. "

Това посочи социоложката Боряна Димитрова от " Алфа рисърч " по бТВ в събота заран в коментар на настоящата обстановка след оповестяването на единодушие сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за държавно управление с втория мандат. 

" В тези две години Румен Радев натрупа задоволително власт. Преди дни видяхме назад на всичко това, което съм виждала като социолог - на уравновесен, балансиран човек до момента, оттова и високият му рейтинг. В противовес на това видяхме един раздразнителен човек, изплашен, че губи власт и то значими механизми на власт. "

" Позицията на президента през неговата символна власт напълно не е без значение. Преди говореше против ГЕРБ и Борисов, в този момент против Политическа партия. Какво значи този мандат да ми го върнете несбъднат? "  добави тя.

Радев при пренареждането на съюзите се оказва доста силно в съпротива на това, което може да се образува като държавно управление, основава и тези катаклизми, счита Димитрова.

" Важно е, че България ще има държавно управление, с цел да не продължи този рейд на безредие, служебни кабинети, генериран хаос ", акцентира тя.

По думите ѝ държавното управление, което се основава сега, " не е идеално за горещите почитатели на нито една от тези политически обединения, само че е актуалният единствен допустим компромис ".

В своя разбор Боряна Димитрова регистрира два значими нови момента. 

" Вотът на последните три избора освен не кредитира нито една политическа мощ, само че и не кредитира досегашни съдружници с опция да ръководят - ГЕРБ с Движение за права и свободи, да кажем, Политическа партия скапе предходните си съюзи. Създават се нови съюзи и то трудно ", уточни тя.

Всичко това води и до нови офанзиви, които ще са непрекъснати. Острите реакции са не само опозицията, само че и от президент, и от основен прокурор...има " необятна обсадна линия ". Тя направи прилика на взаимоотношенията на Иван Гешев с избрани политически сили и фигури като Бойко Борисов и Делян Пеевски като сред изкуствен интелект и основателите му, от които той се е еманципирал и не се знае по какъв начин ще постъпи.

Второто, за което си коства да помислим и следим, е факторът Движение за права и свободи, счита тя.

" За разлика от в началото декларираното желание на Движение за права и свободи, че в случай че бъде основан този съюз, българите ще нахлуят в Народното събрание, през вчерашния ден виждаме друга поръчка - няма да пречим за държавното управление, ще участваме в конституционно мозинство. Това е трети фактор. За него ще забележим дали ще е избавителен пояс или отровна прегръдка, тъй като пристрастеностите тук заслужено са високи. Това е една нова обстановка от вчерашния ден ", уточни Боряна Димитрова.

Тя направи и една прогноза - вътре в държавното управление ще има по-малко конфикти, само че борбите ще бъдат пренесени в Народното събрание, там равновесието в политическите сили е доста по-голямо. Там ще са огромните борби.

Каква борба е това, Политическа партия ще моли за всичко в просешка поза Бойко Борисов, опонира Андрей Райчев от " Галъп ".

В неговия прочит " Гешев се усеща предаден, той продължаваше да си извършва уговорките. Но ГЕРБ сподели - не ни трябваш повече, женим се по насила ".

" Правим нещо неприятно, само че краткотрайно " е оправданието на ГЕРБ ", счита той за държавното управление, което дефинира като " брак по сметка ".

" Какво е оправданието на Политическа партия? Как излизат от това? На тях им би трябвало третата фигура, зложелател. Парадокс се получава  - президентът им би трябвало, с цел да оправдае това. Има обстановка покрай психиатричната ", твърди Райчев.

Според него в тази обстановка най-зле са тези, които вземат властта, от Политическа партия са най-губещи.

Изборите се отсрочват и това е добра вест, че няма да вървим на избори. Те се отсрочват в най-хубавия вид - до европейския избор, счита Райчев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР